Aufmerksamkeit@DB: Focus op veiligheid voor treinmachinisten

Vimeo

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Vimeo.
Mehr erfahren

Video laden

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby84ODcxODAxNTM/aD01ZjAwM2IwNTIwJmFtcDtiYWRnZT0wJmFtcDthdXRvcGF1c2U9MCZhbXA7cXVhbGl0eV9zZWxlY3Rvcj0xJmFtcDtwbGF5ZXJfaWQ9MCZhbXA7YXBwX2lkPTU4NDc5JiMwMzg7dGV4dHRyYWNrPWVuIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImF1dG9wbGF5OyBmdWxsc2NyZWVuOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIHN0eWxlPSJwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTt0b3A6MDtsZWZ0OjA7d2lkdGg6MTAwJTtoZWlnaHQ6MTAwJTsiIHRpdGxlPSJIUiBFeGNlbGxlbmNlIDIwMjMgQXdhcmRzIC0gQ2FzZSBGaWxtIC0gQXdhcmlzIj48L2lmcmFtZT4=

Situatie:

Meer dan 9.000 treinmachinisten van Deutsche Bahn zijn elke dag in de weer om 4 miljoen mensen veilig te vervoeren. Het werk brengt echter speciale uitdagingen met zich mee, zoals automatisering en geïsoleerd werken, die de concentratie kunnen beïnvloeden. Het innovatieve programma “Aufmerksamkeit@DB” (Attentie@DB) biedt de mogelijkheid om veiligheidslacunes te dichten en de aandacht van de treinbestuurders te verbeteren.

Doelstellingen:

  1. Vermindering van mogelijke afleidingen en ongevallen: Het programma beoogt afleidingen tot een minimum te beperken en zo het risico op ongevallen te verminderen.
  2. Herkenning van innerlijke factoren: door innerlijke factoren te herkennen, wordt het mogelijk om veiligheidsrelevant gedrag beter te begrijpen en te beïnvloeden.
  3. Duurzame integratie van nieuw gedrag: de focus ligt op het creëren van gedragsveranderingen op de lange termijn, om zodoende de aandacht op een permanent hoog niveau te houden.
  4. Ontwikkeling van mentale en emotionele kracht: het programma bevordert bij treinmachinisten de mentale en emotionele kracht en de onderlinge verbinding daartussen.

Uitvoering:

In een coöperatieve samenwerking tussen Awaris en Deutsche Bahn werd een op maat gemaakte “blended learning journey” ontwikkeld. Deze omvat live trainingsunits, video-ondersteunde zelfleerfasen en persoonlijke 1:1 coachingselementen. De bewuste keuze voor kleine groepen versterkt de sociale samenhang bij de treinmachinisten.

Een analoog werkboek en een bijbehorende app bieden praktische tips, wetenschappelijke bevindingen en oefeningen voor de duurzame integratie van nieuw gedrag. Tot nu toe hebben 1.000 treinbestuurders de training met succes afgerond, waarvan 74% aangeeft dat hun aandacht aanzienlijk is verbeterd. Een indrukwekkende 93% integreert de aandachtsoefeningen die ze hebben geleerd op lange termijn in hun dagelijkse werkroutine.

Resultaten:

De evaluaties door middel van voor- en na-enquêtes tonen significante en duurzame verbeteringen in veiligheidsrelevant gedrag aan:

+20% toename van regelmatig pauzeren:
Treinbestuurders nemen meer pauzes om potentieel riskante fouten te vermijden.

+12% verbeterde emotieregulatie:
Een toename van de vaardigheid in het omgaan met lastige passagiers is daarvoor een voorbeeld.

Het programma “Aufmerksamkeit@DB” zorgt op deze manier voor een significante bijdrage aan de verhoging van de veiligheid van het treinverkeer én versterkt gelijktijdig het welbevinden van de treinmachinisten.